Er is in Nederland nog niet veel bekend over mentorschap. Ik krijg vaak de vraag: Wat is mentorschap? Wat houdt dit precies in en voor wie is het? In deze blog hoop ik hier meer duidelijkheid over te geven.
Casus
Timo is een man van 54 jaar en is bijna 15 jaar getrouwd met zijn vrouw Anne. Tot zijn grote verdriet is ze 5 jaar geleden overleden aan een hartstilstand. Hij is een succesvol ondernemer geweest en heeft een mooi bedrijf neergezet in de bouwsector. 2 jaar geleden kreeg Timo steeds meer last van vergeetachtigheid. Toen dit steeds erger werd is er onderzoek gedaan en heeft Timo de diagnose Alzheimer gekregen. Sindsdien gaat hij steeds verder achteruit. Hij durft niet meer alleen de deur uit, omdat hij soms de weg naar huis niet meer weet. Daar waar hij er eerst altijd zo verzorgd uit zag laat hij dit nu verslonzen en is regelmatig in de war. Zijn buurvrouw maakt zich zorgen over hem en is naar zijn huisarts gegaan om dit aan geven.
In deze casus zie je hoe het leven van een succesvol ondernemer ineens kan veranderen. Eerst door het overlijden van zijn vrouw, vervolgens door de diagnose Alzheimer. Daar waar hij eerst altijd een zeer zelfstandig man was, veranderd dit nu en wordt hij afhankelijk van anderen. Hij zal niet lang meer zelfstandig kunnen wonen, omdat de zelfzorg steeds minder wordt, maar ook omdat er gevaarlijke situaties ontstaan als hij bijvoorbeeld gaat koken en vergeet dat de pan op het vuur staat. Zijn medicatie innemen is erg belangrijk, maar wie ziet er op toe dat dit ook daadwerkelijk gebeurt? Wie maakt de post open? Wie belt de dokter als hij ziek is? Zo zijn er steeds meer zaken die geregeld moeten worden, maar wie gaat dit doen?
Kinderen heeft Timo niet, zijn ouders en vrouw zijn overleden, zijn broer woont in het buitenland en zijn zus heeft een druk gezinsleven met een baan. Gelukkig heeft Timo een buurvrouw die ziet dat er iets geregeld moet worden en hulp zoekt.
Wat is mentorschap?
Een mentor is iemand die Timo in deze situatie kan helpen om alles op orde te krijgen. Zij zal samen met Timo gaan kijken naar een geschikte woonplek waar hij begeleid kan worden in zijn ziekteproces. Een plek waar de juiste zorg in huis is op het gebied van verzorging en verpleging. Zij zal gaan kijken welke hulp Timo nog meer nodig heeft op het gebied van behandeling en begeleiding: of hij bijvoorbeeld eventueel naar een dagbesteding kan en of er hulpmiddelen nodig zijn. De mentor zorgt dat de juiste indicatie er komt, zodat dit allemaal gefinancierd kan worden. Dit alles gaat voor zover mogelijk in overleg met Timo en ze houdt in haar keuzes rekening met de achtergrond van Timo. Ze houdt goed in de gaten hoe het gaat met hem, of er dingen veranderen en of dit gevolgen heeft voor de zorg die hij nu krijgt.
Zodra er zaken zijn die aangepast moeten worden regelt de mentor dit en ziet ze er ook op toe dat dit op de juiste manier gebeurt. Eerst wordt er gekeken of er iemand uit de familie mentor kan worden, omdat zij Timo beste kennen. Wanneer er niemand is kan er gekeken worden naar een vrijwillige of een professionele mentor.
Wat mag een mentor doen?
Een mentor mag beslissingen nemen voor de cliënt op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Dit mag de mentor echter pas doen wanneer Timo (of iemand uit zijn naaste omgeving) mentorschap heeft aangevraagd en dit door de kantonrechter is goed gekeurd. De mentor zal hiervoor alles regelen. Deze benoeming door de kantonrechter is nodig om ervoor te zorgen dat de mentor deze beslissingen mag nemen. Het zorgt ervoor dat de beslissingen geldig zijn. De mentor doet dus zelf niet de hulpverlening of begeleiding, maar organiseert en regisseert dit. Ze is hier verantwoordelijk voor.
De mentor zorgt ervoor dat de belangen behartigd worden van de cliënt van alles wat niet met geld of goederen te maken heeft. Ook ondersteunt de mentor de cliënt in het maken van keuzes en om deze keuzes door te voeren, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een nieuwe woonplek. De mentor mag vertegenwoordiger zijn voor de cliënt. De mentor mag bijvoorbeeld het zorgplan ondertekenen voor de cliënt.
Mentorschap
Ben je zelf iemand die een mentor nodig heeft of is er iemand in je naaste omgeving is die deze zorg nodig heeft, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om hier eens een gesprek over te hebben. Ik zal je dan alles vertellen over wat ik wel en niet doe en we kunnen kijken of we een ‘klik’ hebben. Het is moeilijk om de zorg goed te regelen door alle regels en wetten die er zijn in Nederland. Daar wil ik je graag bij helpen, zodat je zeker weet dat je de goede zorg krijgt.
Hopelijk heb ik antwoord kunnen geven op de vraag ‘wat is mentorschap’ en weet je nu hoe een mentor je kan helpen als het lastig is om zelf beslissingen te nemen.
Neem gerust contact met me op voor een kennismakingsgesprek!